Skip to Content

Projects

Competition

taA recently entered an RIBA competition for a Reception Building at a Green Burial Site in Warwickshire. Unfortunately we were not successful in proceed past the first stage, but we were pleased with our submission, which is explained below:

“Echoing the section of the existing structure on the site, the Green Burial Site Reception building seeks to embody memory through procession, inviting visitors to participate in an experiential journey through space.

Approaching the site, the visitor is encouraged to reflect upon the past, through a shared anemnesis; remembering their reason for occupying the site through the recollection of past massing and structure – a resonance formed through the reuse of existing ground slab and sectional profile.

On arrival to the reception building, the entrance space evokes a sombre respect for the deceased – a non denominational sacred space welcoming guests to move through sequential procession. Frameless glazing allows for connectivity with the exterior – the burial sites and gardens – whilst also allowing for a feeling of openness and inclusiveness.

As body and memory continue through the space, a subtle shift in simple structure creates a change in spatial experience, a fluid, organic space formed through the repetition and rotation of repeating standard straight timber members, culminating in an intimate, yet lifting, exit towards memorial.”